term ID:
parent cat ID:116
post ID:7282
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Milyen a jó szaunakályha? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Milyen a jó szaunakályha?

Publikálva:

A szaunázás története az északi népeknél nagy hagyományokra nyúlik vissza. A finnek például évszázadok óta használják a fűtött kabinokat. A finn szaunák eredetileg több feladatot láttak el. A bábák ezekben vezették le a szüléseket és tisztálkodni is ide jártak az emberek. Olykor pedig a betegek elkülönítésére szolgáló helyiségként tartották számon.

Finnországban a kabinok a nemzeti identitást jelképezik, éppen ezért az otthonoktól elkezdve, a középületeken át a munkahelyekig, szinte mindenhol találkozni szaunával. Bár a szokások az egyes tájegységeken eltérhetnek, a finnek többsége a meztelen szaunázás híve. Ezzel ellentétben sok más nemzetnél kifejezetten tilos ruha nélkül relaxálás.

Ajánlott írásaink


Mitől lesz meleg a szaunában?

A szaunában a kellemes körülmények megteremtéséhez számtalan eszköz szükséges. Ezek között az egyik legfontosabb a jó minőségű szaunakályha, amelynek több típusa létezik. A hagyományos kályha egy fafűtéses verzió, ami a finn szaunákat is működteti. A finnek nehezen tudnának elképzelni más módszert a kabin felfűtésére. A fa mellett az utóbbi időkben nagy teret hódított magának az elektromos kályha, illetve az infravörös sugarakat hasznosító infralámpás változat is.

A tradíciók hívei ragaszkodnak a fafűtéses kályhákhoz, mivel a fa égésekor olyan gőzök és illatok keletkeznek, amelyek hangulatosabbá tudják tenni a kabinban töltött perceket. Az elektromos változatok a praktikusság és könnyebb tisztíthatóság híveinek körében hódítanak. A fával ellentétben nem bocsátanak ki füstöt, és csekély helyet foglalnak el. Ráadásul a tűzifa utánpótlásról sem kell folyamatosan gondoskodni.

Az infravörös sugárzás legfőbb előnye, hogy egyenletesen tudja felmelegíteni a bőrt. A hagyományos szaunától eltérően, sokkal hatékonyabb a méregtelenítésben. A kályha kis helyen is elfér, tisztítása egyszerű.

Mire kell ügyelni a szaunakályhák esetében?

A szaunakályhák kiválasztásánál fontos szempont a teljesítmény, amit a kabin méretéhez kell viszonyítani. Egy 25 köbméteres kabint például egy 16,5 kW-os kályha képes megfelelően felfűteni. Az elektromos változatoknál különösen figyelni kell a nedvességre. A fűtőszálakra kerülő folyadék ugyanis károsodásokat eredményezhet a fűtőbetétekben.

A kályhára sok helyen köveket helyeznek, amelyek képesek a meleget megőrizni. Ezek hatására a szauna még a kikapcsolás után is sokáig meleg maradhat. A köveknek a gőzképződésben is fontos szerep jut, hiszen a felületükről a víz fokozatosan párolog el.

Hasznos tipp a szauna használatához

Egy jó minőségű kabinban igazi élmény a szaunázás. Ha valaki kezdő szauna használó, az első alkalmak során érdemes kitapasztalnia az optimális hőmérsékletet. Fontos, hogy mindenki alacsonyabb hővel és rövid időtartalommal kezdje.

Ugyanakkor a már magabiztos szauna használóknak sem árt odafigyelniük a részletekre. A megfelelő folyadékutánpótlás például elengedhetetlen része a szaunázásnak. Az általánosan elfogadott nézetek szerint minimum fél liter tiszta víz elfogyasztása javasolt.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése