term ID:
parent cat ID:116
post ID:7255
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Finn szauna: hogyan használja egy igazi finn? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Finn szauna: hogyan használja egy igazi finn?

Publikálva:

A szauna története közel kétezer évre nyúlik vissza az időben. Az első prototípusok Skandináviában jelentek meg, az ott élő népek ugyanis különféle fűtött kabinokkal védekeztek a hideg ellen. Mivel ezekben általában nagy volt a tisztaság, sokszor a szüléseket is itt vezették le a bábák. Finnországban ez a szokás a XX. század elejéig tartotta magát, ezért még ma is találkozni olyan idős emberekkel, akik így látták meg a napvilágot.

A szauna pontos definícióját nehéz meghatározni, hiszen a korábbi évszázadok során sem csak egy változata létezett. Mindenesetre a köré kialakult szokásokat a finnekhez szoktuk kötni, így ebben a cikkünkben bemutatjuk, hol és hogyan szaunázik napjainkban egy igazi finn.

Ajánlott írásaink


Szaunahasználat finn módra

A szauna szó a finnek számára legalább annyira fontos a nemzeti identitás szempontjából, mint nálunk a gulyás. A kultúra szerves részeként egyáltalán nem számít luxusszolgáltatásnak, ezt pedig jól mutatják azok a felmérések, amelyek szerint ötmillió finnre közel hárommillió szauna jut. Mivel északon a nyarak sem túl melegek, ezért a finnek az év bármely szakaszában szívesen szaunáznak, de télen különösen kedvelt elfoglaltságaik közé tartozik.

Szeretnek közösségben hódolni neki, és a fürdőruhákat ilyenkor mellőzni is szokták. Sőt, a hagyományok tisztelői egyenesen illetlenségnek tartják, ha valaki nem anyaszült meztelenül jelenik meg. Koedukált kabinok azonban nem igazán léteznek, ezért a nők és férfiak külön élvezik a szaunázást. A szaunákban nyugodt beszélgetések és olykor üzleti tárgyalások folynak. A kabinokban a partnerek a betöltött rangjuktól függetlenül egyenlőnek számítanak.

A szaunahasználat helyszínei

A finnek mindennapjainak fontos részét képezik a szaunák, ezért az otthonuktól elkezdve a munkahelyükig, mindenhol szívesen szánnak egy kis időt a használatukra.

Szinte majdnem minden finn rendelkezik legalább egy mökkivel, ami olyan, mint nálunk a nyaraló, csak jóval elterjedtebb. Az alapterülete 40 négyzetméter körül mozog és általában fából készül. Mivel Finnországban számtalan kisebb-nagyobb tó található, a mökkik nagy része is ezek partjára épült. A szaunát viszont sok esetben nem a házban helyezik el, hanem közvetlenül a part mellé, hogy a kabinból egyenesen a kristálytiszta és frissítő vízbe ugorhassanak.

A finnek többsége az 1900-as évek elejéig nyilvános szaunaházakban tisztálkodott. Ezek egy része napjainkban is működik, de a belső tereket már a turisták igényeinek megfelelően alakították át. A belépők viszonylag drágák, ugyanakkor Finnországban járva, mindenképpen érdemes felkeresni egy-egy autentikus és nagy múltú szaunaházat.

A különálló otthonokhoz hasonlóan, a társasházakban is vannak kijelölt szaunák, amelyeket csak az ott élő lakók, illetve azok vendégei vehetnek igénybe. A torlódás elkerülése miatt, a használatot előre kell jelezniük a közös képviselőnek. Természetesen ezek mellett a legtöbb lakásban is található kabin. A fentieken túl a munkahelyeken, az egyetemeken, a konditermekben, a hivatalokban és a börtönökben is vannak szaunák.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-70-648-13-30

Medenceépítéssel és medence kiegészítőkkel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés!)

Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése