term ID:
parent cat ID:116
post ID:7468
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Vicces vagy hasznos a szaunasapka használata? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Vicces vagy hasznos a szaunasapka használata?

Publikálva:

Akik első ízben látnak sapkát viselő embert a szaunában, sokszor nem tudják mire vélni a jelenséget. Egyesek talán elgondolkodnak azon, nem lehet-e kényelmetlen az amúgy is meleg kabinban puha fejfedőben üldögélni. Mások pedig elmosolyodhatnak az olykor valóban vicces kinézetű darabokon.

Ajánlott írásaink


A külsőségek ellenére a szaunasapkák komoly múltra tekintenek vissza, és bizonyos országokban napjainkban is meghatározó szauna kelléknek számítanak. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a szaunasapkák eredetét és azokat az érveket, amelyek a rendszeres használatuk mellett szólnak.

Kik viseltek legkorábban szaunasapkát a történelemben?

Ha vissza tudnánk fordítani az idő kerekét, a szaunasapkák őseit valahol a mai Oroszország területén kellene keresgélnünk. Mivel az Észak-Európában élő embereknek rendszeresen szembe kellett nézniük a zord és sötét telekkel, ezért nem meglepő, hogy a szaunák ezeken a vidékeken alakultak ki. Az orosz szaunagyakorlatot bányának nevezzük, ez a finn szaunákhoz képest alacsonyabb hőmérsékletet, valamint kevesebb gőzt jelent.

A bánya szó a latin balneum, fürdés szóból származik. Az első ilyen kabinok még kis gerendaházak voltak, amelyek repedéseit mohával tömték be. Ebből eredően a füst bent gomolygott, és nem került elvezetésre. A bányákban már viszonylag korán megjelentek a sapkák, ezeket leginkább a hőguta elkerülése érdekében vették fel az emberek. Az elmúlt években a szaunasapkák szerte a világban újra divatba jöttek, így előfordulhat, hogy hazánkban is sokfelé találkozhatunk majd velük.

Miért ajánlott sapkát viselni a szaunában?

Azok, akik kedvelik a szaunasapkákat, számtalan előnyről számolnak be. Az első és talán legfontosabb pozitívum, hogy a fejfedő használatával a fej védve van a hővel szemben, így a szaunázás sokkal kellemesebb élményt nyújthat. Emellett a sapka a hirtelen hőingadozásoktól is óvja a fejet, a szabadba történő kilépéskor pedig a fokozatos lehűlést szolgálja.

Végül, de nem utolsó sorban, a sapka segít elkerülni a hajszálak eltöredezését, ami a gyakori szaunahasználatnál előfordulhat. Mindezeknek köszönhetően a szaunában töltött percek még kényelmesebb kikapcsolódást tesznek lehetővé.

Milyen anyagból készülhet a szaunasapka?

A szaunasapka jellegzetes alapanyaga a gyapjúnemez, ami nem csak tökéletesen szigetel, de megfelelő szellőzést is biztosít a fej számára. A természetes víztaszító hatása miatt pedig kevésbé nedvesedik át, mint más anyagok. Ráadásul lanolint tartalmaz, így nyugtatja a fáradt bőrt. A könnyű formázhatóság által a gyapjúnemez szauna sapkák a legkülönfélébb kinézetben kaphatók. Készülnek férfiasabb és nőiesebb változatok, de még a gyerekek is találhatnak maguknak különleges darabokat.

A len fejfedők a gyapjúnemez változatokkal ellentétben kevésbé szigetelnek, és a nedvességet sem tartják távol. Ennek ellenére vannak olyan szaunahasználók, akik a lenre esküsznek, mivel a sapkát vízbe mártva egyszerűen le tudják hűteni a fejüket. Nem túl színesek, ezért a szolidabb megjelenést kedvelők is szívesebben viselik.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-70-648-13-30

Medenceépítéssel és medence kiegészítőkkel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés!)

Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése