term ID:
parent cat ID:116
post ID:45865
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Új helyre költözik a Sompasauna, Helsinki kedvenc ingyenes szaunája Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Új helyre költözik a Sompasauna, Helsinki kedvenc ingyenes szaunája

Publikálva:

Folyamatosan változik a finn főváros, most több híddal kötik össze a népszerű szigetecskét, Sompasaarit a város más részeivel. A munkálatok miatt azonban új helyre kell költöznie a Sompasauna néven ismert közösségi szaunának, melyet nem csak a helyiek kedvelnek, hanem minden évben számos turista keresi fel.

Kalandos múltja van a szaunának

Ajánlott írásaink


A Helsinkiben található Sompasauna egy, a szigetecskén lévő három szauna közül. A projekt 2011-ben indult útjára, de akkoriban az illegálisan felhúzott első építményt a hatóságok még sorra lerombolták. De mindig újraépítették, míg nem 2013-ban létrejött a Sompasaunaseura nevű egyesület a szauna felügyeletére.

A kezdeményezést végül a finn főváros is elismerte, 2015-ben díjat is kapott a közösségépítés, az egyedisége és az alkotók kitartása miatt. Azóta két újabb szauna is felépült.

A Sompasauna 2016-tól kezdve a turisták kötelezően beiktatandó programjává is vált, miután a brit Guardian bemutatta a főváros szaunakultúráját, és ott kiemelten foglalkoztak a közösségi szaunákkal is. Azóta nem csak a helyiekkel lehet találkozni a területen, hanem más országokból érkezőkkel is. Bár a koronavírus járvány miatt az építményt ideiglenesen lezárták, a költözése után tovább fog működni.

A népszerűségét az sem vetette vissza, hogy 2018. áprilisában a régi faépület leégett, a helyiek adakozása segítségével az új szauna már augusztusra elkészült. A még nagyobb Sompasauna már 20-25 férőhelyesség vált, és még kényelmesebben lehetett használni. A kikapcsolódni vágyók pedig az izzasztás után falépcsőkön juthatnak le a Balti-tengerhez, hogy megmártózzanak.

Kicsit arrébb költözik

A Sompasauna most kicsit arrébb költözik, a Hermanninranta nevet viselő városrészen lesz az új lokációja. Mivel a szaunát már az építésekor úgy tervezték, hogy hordozható legyen, így nem okoz gondot a szállítás. A területfoglalási engedélyt már beadták, és az egyesület tagjai szerint semmi okuk kételkedni abban, hogy Helsinki városvezetése zöld utat az az áthelyezésnek. Erről már korábban is folytak egyeztetések, és a városi felelősök jónak találták az új helyszínt.

Jelenleg szponzorokat keresnek a teljes folyamat végrehajtásához, ami nyár közepére vagy azt követően várható. Hermanninranta is nagyon hasonlít a mostani lokációhoz, csupán egy keveset kell sétálni a legközelebbi tömegközlekedési megállótól, a vízszint viszont kissé alacsonyabban húzódik a mostaninál. Emiatt esetlegesen szükség lehet további létrákra a csobbanáshoz, de az egyesület tagjai úgy tervezik, hogy ennek véglegesítéséhez stílusosan úsznak majd egyet az új területnél, és meglátják, hogyan alakulnak a dolgok.

Bár a Sompasauna-nak otthont adó szigetecske változik, a szauna neve megmarad. Az alkotók úgy vélik, hogy olyan sok érzelem és történet kötődik hozzá, hogy kár lenne megváltoztatni. Továbbra is a közösségi szellem irányítja a működését, bárki használhatja, és vélhetően még jó ideig Helsinki egyik top turistalátványossága lesz, ha a szaunákról van szó.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése