term ID:
parent cat ID:116
post ID:7318
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Szauna típusok – Milyen szaunák vannak? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Szauna típusok – Milyen szaunák vannak?

Publikálva:

A szaunának számtalan típusa létezik, amelyeket érdemes alaposabban is megismerni. Tudni kell például, hogyan lehet használni ezeket, melyik mire való, és fontos az is, hogy kiknek ajánlottak. Ebben a bejegyzésben a legnépszerűbb változatokat gyűjtöttük össze.

Ajánlott írásaink


A finn szauna

A finn szauna mai napig az egyik legelterjedtebb szauna fajta, amelynek belső hőmérséklete a 90 fokot is elérheti, igen magas páratartalom mellett. Ez egyfajta mesterséges lázat generálva elindítja a verejtékezési és méregtelenítési folyamatokat. A meleg miatt ideális esetben 10-15 perc bent tartózkodás javasolt, amit rövid ideig tartó lehűlési szünet után két-három alkalommal meg lehet ismételni. A finn szaunát kizárólag az egészséges felnőtt emberek használhatják, akik nem szenvednek semmilyen szív- és érrendszeri betegségben.

A szaunát eredetileg fával működtették, manapság azonban már vannak modernebb változatok is. A finn szaunának jelenleg három típusát különböztethetjük meg:

  1. Fatüzelésű finn szauna

A fatüzelésű kályhával ellátott szaunák gyakorlatilag az ősi finn szaunákból fejlődtek ki, Európa legtöbb részén még mai napig nagy népszerűségnek örvendenek. A hőt fa elégetése biztosítja, amellyel a kályhára helyezett köveket is fűteni lehet. A megfelelő hőmérsékletet a fa mennyiségével lehet szabályozni. Mivel nincs szükség áramra, a kabint bárhol fel lehet állítani, akár külső tereken is. Bent nem keletkezik füst, annak elvezetéséről ugyanis a kémény gondoskodik. A kellemes hangulatot fokozza az égő fa ropogó hangja.

  1. Füstös kabin

A füstös kabinok csupán annyiban különböznek a fatüzelésű szaunáktól, hogy nem rendelkeznek kéménnyel, ezért a füst nem távozik a szabadba. A fát ez esetben is kályha segítségével lehet elégetni, ugyanakkor hagyni kell, hogy a keletkező füst átjárja a kabin minden szegletét. Amikor már ideális a belső hőfok, egyszerűen ki kell nyitni az ajtót és a szauna használatra készen áll. Nagy hátránya, hogy az előkészületek sok időt vesznek el, illetve nem mindenki szeret a kormos padokon üldögélni. Az illat azonban minden fáradozásért kárpótol, így legalább egyszer ajánlott kipróbálni a füstös szaunákat.

  1. Elektromos szauna

Egy rendkívül kényelmes megoldás, ahol a padló és a padok fűtése sem akadály. A hőfokot akár távirányítóval könnyen és egyszerűen lehet szabályozni. Hátránya, hogy elektromos hálózat szükséges a működtetéséhez. Hazánkban a legtöbb esetben ezzel találkozhatunk.

Gőzkabin, gőzszauna

Gőzfürdőket már az ókori népek is építettek azért, hogy testileg és lelkileg is felfrissülhessenek. Bár a finn szaunákhoz képest a gőzkabinokban alacsonyabb a hőmérséklet, a 80 fokos páratartalom megdolgoztatja a szívet, így szívbetegek nem használhatják. A gőzkabinok remek lehetőséget kínálnak a bőr regenerálásra, elősegítve az elhalt hámsejtek leválását, illetve a felsőlégúti betegségek kezelésére is alkalmazható.

Modern infraszauna

Az infraszauna az egyetlen olyan típus, amely képes a testet belülről kifelé melegíteni. Nagy előnye, hogy a különféle aromák és színterápiák használatával megnövelhető a hatásfoka, illetve sokkal szélesebb korosztály használhatja mindenféle megkötés nélkül. Ennek oka, hogy közel sem olyan meleg mint egy finn szauna, nincs olyan páratartalom sem ezáltal sokkal kevésbé veszi igénybe a bent ülő szervezetét.

Élettani hatásait tekintve is különbözik az előbbiektől. Az infravörös sugarak képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, felgyorsítva a méregtelenítéshez szükséges anyagcsere folyamatokat. Emellett izzadást idéznek elő, amivel a felesleges és káros anyagok távozni tudnak. Az infraszauna segítséget nyújt a narancsbőr tüneteinek kezelésében, a koleszterinszint csökkentésében és a kötőszöveti fájdalmak enyhítésében is.

Az infraszauna 10 jótékony hatása.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-70-648-13-30

Medenceépítéssel és medence kiegészítőkkel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés!)

Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése