term ID:
parent cat ID:116
post ID:7565
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Szauna és egyéb kényeztető tradíciók a nagyvilágban Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Szauna és egyéb kényeztető tradíciók a nagyvilágban

Publikálva:

A szauna eredetét hajlamosak vagyunk a skandináv területeken keresni. Bár a hagyományos értelemben vett szaunát valóban az északi népek találták fel, számos bizonyíték utal arra, hogy más nemzetek is alkalmaztak hasonló rítusokat. Ebben a bejegyzésben egy világ körüli útra indulva mutatjuk be a szauna használatához köthető különleges tradíciókat.

Ajánlott írásaink


A mexikói temazcal

A Mexikó területén található temazcalok formája leginkább az iglókra hasonlít, annyi különbséggel, hogy Közép-Amerikában a mesterek jég helyett köveket használtak az építéshez. Ezek a kunyhók spirituális és testi célokat egyaránt szolgáltak. A rituálét vezető sámán miután megszabadította a bent ülők testét a méreganyagoktól, segített nekik összekapcsolódni a természettel.

A sámán a kupolás házba belépve, gyógynövényes főzetet csepegtetett az izzó vulkánikus kövekre, amelyekről meleg és tisztító hatású gőz szabadult fel. A temazcal szokásoknak a spanyol hódítás sem vetett véget, az eseményeken a mai napig bárki részt vehet.

A marrakeshi hammam tradíciója

Marrakesh Délnyugat Marokkóban, az Atlasz-hegység lábánál fekvő város. A hammam egy olyan, különleges hangulatú helyiség, ami a testi és spirtuális feltöltődés mellett egyfajta társasági központként is funkcionál. Mivel a hammamban az etikett megköveteli a nudizmust, ezért a nők és a férfiak külö, szobákat használnak.

A hagyományos hammam többféle helyiséget tartalmaz, az első egy meleg gőzös szauna a pórusok megnyitására, a második egy szappanozó szoba, a harmadik pedig a test átöblítésére és megszárítására alkalmas zuhanyzós rész. A hammamban bent töltött idő átlagosan 1.5 óra, ami az egyéni igényeknek megfelelően változhat. Ezt a kényeztető szolgáltatást manapság akár Magyarországon is ki lehet próbálni.

Az orosz bánya

Mivel Oroszországban a telek különösen fagyosak szoktak lenni, így nem is annyira meglepő, hogy az ott élő emberek valósággal rajonganak a szaunákért. A régészek szerint a hidegebb északi területeken már ezer évvel ezelőtt ismerték a fűtött, füstös építmények jótékony hatásait. A banja, vagy magyarosított formában bánya szó a szaunakánt is használt fa épületek egyéb funkcióira utal. Egykor ugyanis a bányák a gőzfürdőzésen túl, a tisztálkodó- és raktárhelyiségek szerepét is ellátták.

A bánya jellegzetessége, hogy a szaunán belül a hő és a pára aránya közel azonos. A magas hőmérsékleti viszonyok miatt a szaunázást minden esetben a kevésbé meleg, alacsonyabb padokon érdemes kezdeni. A szauna végeztével az oroszok hideg fürdőt vesznek, vagy megmártóznak a frissen hullott, puha hóban.

Az igazi finn füstös szauna

A hagyományos finn szaunában a meleget fatüzelésű kályhák biztosítják, ám a füstös kabinokban, ahogy a nevük is mutatja, nincs kémény. Ebből adódóan az ilyen kabinok használata bizonyos előkészületeket igényel, a megfelelő hőfok elérése után a füstöt ki kell engedni. Bár a korom sokszor riasztja a vendégeket, a kellemes illatok és a jótékony hatások miatt minden szauna rajongónak ajánlott egy próbát tenni vele. A fatüzelésű szaunák jellegzetes hangulatot idéznek elő, a kinti hideg és a bent ropogó fahasábok valódi lelki felüdüléssel szolgálnak a dolgos hétköznapok után.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-70-648-13-30

Medenceépítéssel és medence kiegészítőkkel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Érdeklődő!

Június 6.-ig bemutatótermünk technikai okok miatt zárva. Telefonon és e-mailben elérhetőek vagyunk.

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés!)

Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése