term ID:
parent cat ID:116
post ID:157365
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Megfázáskor hasznos vagy ártalmas infraszaunázni? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Megfázáskor hasznos vagy ártalmas infraszaunázni?

Publikálva:

Lázas betegen egyáltalán nem tanácsos beülni az infraszaunába, ennek ellenére mégis azt olvasni sok helyen, hogy a megfázás esetén milyen sok jótékony hatása van. Most akkor árt vagy használni?

Ajánlott írásaink


Mostanra már megérkezett a zordabb, hűvösebb őszi időjárás, ezzel pedig a megfázások időszaka is. Nagyon sok a náthás megbetegedés mostanában, de a megfázás, a felső-légúti panaszok, és az influenzaszerű tünetek is nagyon gyakoriak. Ezek a betegségek és panaszok meglehetősen kellemetlenek tudnak lenni, a legtöbben pedig mindent bevetnek, hogy a lehető leggyorsabban meggyógyuljanak. Akinek van otthon infraszaunája, az biztos, hogy ilyenkor is használni fogja a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Érdekes kérdés persze, hogy szabad-e használni akkor, ha megfáztunk, köhögünk, vagy lázasak vagyunk. Sok helyen olvasni azt a figyelmeztetést, hogy lázas betegen ne szaunázzunk, de azt is, hogy milyen hasznos megbetegedés idején az infraszauna. Ez meglehetősen ellentmondásosnak tűnhet, pedig mindkét tanács jogos, és igaz. De lássuk, hogyan is érdemes használni az infraszunát megfázás esetén, hogy valóban hasznos legyen, és ne ártalmas.

Amikor nem szabad beülni az infraszaunába

Kezdjük azzal, hogy mikor nem szabad használni az infraszunát a megfázás leküzdése érdekében. Nos, a megfázásnak, influenzának is több szakasza van: lappangási, aktív és lábadozási időszakokról beszélhetünk. Amikor a betegségünk az aktív/intenzív szakaszba ér, akkor mindenképp kerüljük a szaunát, mert a használata inkább ártani fog, mint használni.

Különösen igaz ez, ha lázasak vagyunk, ugyanis a szívünket ilyenkor már alapvetően nagy igénybevételnek teszi ki a megemelkedett testhőmérséklet, és egyáltalán nem tanácsos ezt még fokozni is.

Arról már nem is beszélve, hogy egy kicsi zárt térben könnyen át is adhatjuk a betegséget a velünk egy szaunában tartózkodóknak, mindegy, hogy barátokról, vagy családtagokról van szó, egyáltalán nem előnyös.

Ha a családban valaki beteg, akkor persze mi még infraszaunázhatunk, ugyanis a lappangási időszakban ezzel akár meg is előzhetjük, hogy mi magunk komolyabban megbetegedjünk.

Az infraszauna helyes használata a megfázáskor

Amennyiben csak a lappangási szakaszban vagyunk, tehát még nem jelentkeztek a tüneteink, akkor viszont érdemes beülni az infraszaunába, ugyanis ezzel megelőzhetjük a betegség kialakulását. A magas hőmérséklet ugyanis egy ál-lázas állapotot hoz létre a szervezetben, ami gyorsabban megindítja a testünk védekező mechanizmusait, illetve a védőanyagok termelődését.

Ez lehetővé teszi, hogy a kórokozó csírák még azelőtt elpusztuljanak, hogy a betegség súlyosbodna, és az aktív szakaszba érne.

Ha pedig már a tüneteink csillapodtak, és már a lábadozás szakaszába érünk, akkor 1-2 nap lábadozást követően már érdemes újra beülni a szaunába, ugyanis ezzel meg tudjuk gyorsítani a gyógyulást, így csökkenteni tudjuk a náthás időszakot. Emellett az immunrendszerünkre is jó hatással lesz az infraszauna, ami nemcsak a gyógyulásban, de a megelőzésben is hasznos lesz.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése