term ID:
parent cat ID:116
post ID:157150
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A szauna története sokkal régebbi, mint gondolnánk Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A szauna története sokkal régebbi, mint gondolnánk

Publikálva:

A szauna egy finn szó, amely a hagyományos magas hőmérsékletű gőzfürdőre és a zárt térre utal, amelyben a szaunázás zajlik. A hőmérséklettől és a relatív páratartalomtól függően a szaunát nedves vagy száraz szaunának lehet minősíteni. Utóbbiban a hőmérséklet 80°C és 90°C között változik, a páratartalom pedig nem haladja meg a 20%-ot.

Fontos külön kiemelni az infraszaunát, ami ebbe a kategóriába tartozik, azonban az infrasugaraknak hála a hőmérséklet nem szokott 50°C fölé menni.

Ajánlott írásaink


A szauna hatása az emberi szervezetre változatos és egészséges. Az izzadás révén a bőr méregtelenít, a légutak megtisztulnak és a vérkeringés aktiválódik. Nyugtató jellegüknek köszönhetően stressz- és szorongásos problémák esetén is nagyon jótékony hatásúak.

A finn találmány nem is annyira finn

A saunas.org szerint Finnországban nagyjából minden harmadik lakosra jut egy szauna. Bár ez a nemzetközileg legelterjedtebb finn szó, ez a fajta fürdő nem kizárólag az övék. Más kultúrák, például a rómaiak, a törökök, a kelták, az amerikai indiánok, a japánok, az oroszok és a mexikóiak is rendelkeznek hasonló szerkezetekkel és szokásokkal. A finnek azonban azok, akik a leginkább megőrizték, fejlesztették és terjesztették ezt a hagyományt, ezért a mai napig velük hozzuk összefüggésbe.

A primitív szaunákban egy halom követ nagy mennyiségű fa felhasználásával melegítettek magas hőmérsékletre. A gőz előállításához vizet öntöttek rájuk. Az ilyen gyakorlatokat a kőkorszaki háztartásokban már több mint 6000 évvel ezelőtt is gyakorolták. Az 5. és 8. század között kezdtek elterjedni az ilyen célú rönkházak Finnországban.

A régi időkben hetente egy szaunázást végeztek, mivel a helyiség előkészítése egy egész napot vett igénybe. Az emberek mindig meztelenül ültek be, természetes külön a férfiak és a nők. A szaunázás nemcsak a test, hanem a lélek megtisztítását is jelentette, valamint a 20. század első feléig ez volt a szülés és a halottak eltemetésének helyszíne is. A hagyomány szerint a szaunázás során a csend és a magány volt a megfelelő magatartás, és tilos volt lármázni, pletykálni vagy bármilyen olyan tevékenységet végezni, amely megzavarja a nyugalmat.

Az ipari forradalom hatása

Az ipari forradalom idején kezdték el használni a szaunákban a fatüzelésű tűzhelyeket, amik kéménnyel is rendelkeztek. Ez a fejlődés lehetővé tette, hogy olyan helyeken is építsenek ilyen burkolatokat, ahol korábban elképzelhetetlen volt a füst, például a városokban.

Ezután a 20. században megjelentek a fürdőszobák, és a szauna fennmaradását csak a nyilvános helyek mentették meg. Ezek külön részleggel rendelkeztek a férfiak és a nők számára, és extra szolgáltatásokat kínáltak a test és a lélek ápolására, ahol masszőröket is fel lehetett bérelni.

A második világháború végére az elektromos tűzhely kifejlesztésével a fatüzelésű kemencére és a kéményre már nem volt szükség, így sok lakóházba kezdtek szaunákat építeni a lakók örömére. Ha pedig a mai körülményeket nézzük meg, akkor szó szerint bármelyik házba vagy lakásba tudunk szerelni egyet, főleg, ha az infraszaunát válasszuk.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése