term ID:
parent cat ID:116
post ID:157325
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A finn szaunáktól az infravörös fényekig Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A finn szaunáktól az infravörös fényekig

Publikálva:

A szaunahasználat igen régóta az emberiség életének része és vannak olyan kultúrák, ahol igen erőteljesen jelen van. Míg a mai gőz- és infraszaunák igen modernek és sokféle funkcióval bírnak, az eredeti szaunák ezektől jóval egyszerűbbek voltak.

– írja szaunatörténeti áttekintőjében az infraredsauna.com.

A szaunák történetének kezdete

Ajánlott írásaink


Amikor az emberek megtanultak tüzet gyújtani, megépültek az első „szaunák”. A tűz nemcsak azt tette lehetővé őseink számára, hogy megfőzzék az ételüket, hanem magával hozta azt is, hogy megszülessen az igény, hogy felmelegítsék a testüket. Az Afrikában épített első szaunákat azért fejlesztették ki, hogy megszabadítsák a testet a fertőző betegségektől, és bár ezek még kezdetleges szerkezetűek voltak, a módszer hatékonyan működött. A hőterápia elsődleges célja az izzadás volt, mellyel a különböző betegségeket gyógyították.

A szaunák történetében igen nagy fejezet jut a finn szaunáknak, amelyről úgy gondolják, hogy már időszámításunk előtt 7 ezer évvel léteztek. Finnország lakói számára a szauna nem luxus, sokkal inkább szükségszerűség. Átlagosan minden háztartásra jut egy szauna, és a szaunázás a finn kultúra egyik alappillére. Manapság a száraz hővel működő szaunák többsége is a finn modellen alapul.

A legkorábbi ismert szaunaépítmények 2 ezer évvel ezelőtt jelentek meg, ezek földbe vájt, kővel bélelt szaunák voltak. A finn szaunák szerkezete jelentősen fejlődött, azonban a hagyomány, hogy a köveket tűzben hevítik és vizet öntenek rájuk, hogy gőz és hő keletkezzen, megmaradt.

Római és görög megoldások

A római és görög fürdőházak a mai modern gyógyfürdők elődjeit jelentik. A hőterápia pedig már itt is jelen volt, melegvizes és gőzfürdő formájában. A társadalmi élet egyik fontos helyszínei voltak ezek a fürdők, melyek lehetőséget biztosítottak a test megtisztítására az intenzív izzadás révén, így megnyitva a pórusokat, hogy a szervezetet méregtelenítsék a szennyező anyagoktól. Az eredeti szándék tehát a test megtisztítása volt, de a fürdőházak társadalmi találkozóhellyé fejlődtek, ahol politikai döntések, üzleti ügyletek és társadalmi összejövetelek zajlottak.

Nem mehetünk el a török hammam mellett sem, ami fürdőházat jelent, ahol spirituálisan is meg lehet tisztulni. A török hammam résztvevői a forró levegőjű helyiségekben kezdték a mély relaxációs állapotok beindítását, ezután a résztvevők egy melegebb és szárazabb helyiségbe vonultak, végül hűvös vízzel tisztították meg a testüket.

Az infravörös szauna

Az első infraszauna az elektromosság megjelenésével, a 19. század végén jelent meg. Atyja John Harvey Kellogg volt, aki a holisztikus gyógymódoknak szentelte az életét. Felismerte az intenzív izzadáson keresztül történő tisztítás mélyreható gyógyító hatását és tovább akarta fejleszteni a hagyományos szaunaterápiát.

Az elektromos izzóhoz fordult tehát és megalkotta az „izzófényfürdőt”. A páciensek egy szekrényszerű szerkezetebe léptek, amelyet szabadon hagyott izzókkal fűtöttek és amelyek bőséges izzadást generáltak. Az izzadás mellett Kellogg azt is észrevette, hogy a fénynek való kitettség is hatással van a szervezetre. Ez az átható világítás igen hatékony volt az izzadásban és a méregtelenítés elősegítségére, ez a szerkezet volt a ma ismert infraszauna elődje.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Bemutatóterem elérhetősége

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy ELŐTTE TELEFONON egyeztessen kollégáinkkal időpontot.

Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése