category
term ID:
parent cat ID:
post ID:7489
post catID:41
post parentcatID:
category_
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Hogy működik az észt viht szertartás? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hogy működik az észt viht szertartás?

Publikálva:

A szaunázásnak, akárcsak más északi népeknél, az észteknél is ősi hagyományai vannak. A szaunázási szokásaikról az első írásos említés közel 800 évvel ezelőtt keletkezett. Bár az eltelt évszázadok alatt a habitusok sokat változtak, az észtek szauna iránti szeretete továbbra is töretlen maradt.

Jól jelzi mindezt, hogy már az egészen pici gyermekek is szívesen üldögélnek a számukra kialakított, kevésbé magas hőmérsékletű előterekben.

Olvassa el az alábbi írásainkat is


Az észt szauna kultúra számos szeánsza közül a viht, Európa szerte kedvelt rituálénak számít. Az angolok, a finnek valamint az oroszok saját szavakat fejlesztettek ki rá. Bejegyzésünkben ezt a különös, ugyanakkor rendkívül jótékony hatású szertartást mutatjuk be.

Mit takar a viht?

A viht vagy többesszámban vihad, az észt szaunagyakorlat autentikus részét képezi. A viht során az emberek összekötött vesszőkkel csapkodják egymást vagy magukat. Ez kettős célt szolgál, hiszen amellett, hogy segít megnyitni a bőr pólusait a méreganyagok előtt, kellemes masszázsélményt biztosít.

A viht egy viszonylag kevés alapanyagot és előkészületet igénylő szeánsz. Amíg korábban az észtek a környező erdőkből gyűjtötték össze a vesszőket, manapság a kötegek már minden nagyobb szupermarketben megvásárolhatók. Kedvelt alapanyagok a nyírfa, a tölgy valamint az eukaliptusz. A vesszőket természetesen nem csupaszon kell alkalmazni, a szertartást a zöldellő levelek teszik igazán élvezhetővé.

Az eredeti viht receptje

Az észtek szerint a viht szeánsz megtartására a legtökéletesebb időpont a nyári napforduló éjszakája és az azt követő két-három nap. Ehhez már a nyár első napjaiban érdemes összegyűjteni azokat az ágakat, amelyeken kellő mennyiségű, zsenge levél található. Ha az észtek egész évben szeretnék élvezni a viht előnyeit szárítással, fagyasztással vagy besózással gondoskodnak az állagmegóvásról.

Arról, hogy pontosan mikor ajánlott az erdőben keresgélni, még az észtek között sincs teljes egyetértés. Egyes öregek úgy tartják, hogy a növekvő Hold alatt kell ezt a tevékenységet elvégezni. Jó tudni, hogy az észteknél a közerdőkben a természet háborítása nélkül szabad az ágak gyűjtése.

A viht gyakorlathoz az ideális hosszúságot egy felnőtt ember karjának tekintik, ami körülbelül 40-50 cm-nek felel meg. Ebbe nem számítják bele a megfogáshoz szükséges ágrészeket. Ha a köteg készen áll, nincs más hátra, mint élvezni a viht hatásait. A tartósított ágakat a használat előtt egy órán át hideg vizes vödörben áztatják, majd 20 percre meleg vízbe mártják.

A csapkodásra nincs egységes gyakorlat, a modern szaunamesterek más-más módszereket fejlesztettek ki arra ügyelve, hogy senkinek se okozzanak fájdalmat. Abban viszont egyetértenek, hogy az ütéseknek elég határozottnak és pontosnak kell lennie ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célokat. Az észtek a saját technikáikat egy életen át tökéletesítik, az alapismeretek elsajátítása pedig már kisgyermekkorban kezdetét veszi.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Kollégáinkat

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-30-263-46-42

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Medencével és medence kiegészítőkkel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20 +36-30-9-247-003

Bemutatóterem elérhetősége

Tisztelt Látogató!

Ha hosszabb tárgyalási időt igénylő medenceépítés vagy jakuzzi miatt szeretne eljönni a bemutatótermünkbe, akkor az Ön kényelme érdekében kérjük, hogy egyeztessen velünk időpontot előtte.

Így elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít előre tervezni.

Nagyon köszönjük!

Téli nyitvatartás: Okt. 12 – Márc. 15

Keddtől – Péntekig: 09 – 17 óra között

Szombaton: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés!)

Hétfőn és Vasárnap: Zárva tartunk

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet írása, visszahívás kérése

 

    • Kérnék egy visszahívást